Renkli Tatiller

Havaların ısındığı bu günlerde çocuklarla nasıl bir yaz yapılabilir planları masaya yatırılıyor. Uzun yaz günlerinde eğlenmek her çocuğun hakkı ancak yaz tatili, çocuklarda öğrenmenin gerilediği bir süreç olarak karşımıza çıkıyor. Buna karşılık çeşitli temel dersler olarak nitelendirilen matematik, türkçe gibi derslerin yaz kitapçıkları çocuklara, yaz tatilinde çözülmek üzere verilip derslerden daha da bıkmalarına neden olabiliyor. Peki yaz tatili çocukların hem öğreneceği, hem öğrendiklerini uygulayabileceği hem de eğlenebilecekleri bir süreç olarak nasıl değerlendirilebilir?

Yaz dönemi birçok yaz kurslarının açıldığı bir dönemdir. Çocukların doğayı tanımaları, iletişim becerileri kazanmaları, grup çalışmasıyla etkinlikler yapmaları için akranlarıyla birlikte katılacakları yaratıcı etkinlikler için ideal mekanlardır. Çocuklar bu kurslarda çeşitli disiplinleri, sanatsal etkinlikleri, spor faaliyetlerini tecrübe edebilirler. Yaz kampları küçük yaşlardaki çocukların küçük kas gelişimi için kritik etkinliklere de ev sahipliği yapabilir.

Yaz tatilinde yaz kurslarına gönderemeyen aileler çocuklarıyla farklı etkinlikler yaparak yaz dönemini etkili kullanabilir. Açık hava etkinlikleri, seramik atölyeleri ziyaret veya çamurla oyun, uçurtma yapımı, deniz kıyısı keşifleri bunlardan bazılarıdır. Bu etkinlikler çocuklarda öğrenirken eğlenmeyi de sağlar. Öğrenmelerine teşvik için etkinliklerde çocuklara yol göstermek de gerekir. Uçurtma yaparken geometrik şekillerin isimlerini ya da yaşa göre geometrik şekillerin özellikleri öğretilebilir. Denizle ilişkili etkinliklerde farklı canlıları ve niteliklerini açıklamak düşündürmek eftaldir.

Ayrıca aileler evde geçirilen süre içinde çocuklarla eğitici oyunlar oynayarak vakit değerlendirebilirler. Mangala, satranç, türkçe ve ingilizce kelimelik gibi oyunlar çocukların yıl içinde öğrendiklerini pekiştirebilecek etkinliklerdir. Ebeveynler ayrıca akıllı davranıp gün içinde küçük fırsatları çocukların öğrenmelerine adapte edebilirler. Örneğin yemek yaparken çocuğa “yemeğe bir çeyrek limon sıkalım. Bana dolaptan bir çeyrek limon verebilir misin?” denilerek öğrenilenleri pekiştirecek noktaları değerlendirmeyi hedef haline getirebilirler.

Yaz dönemi aynı zamanda çeşitli sanat kurumlarının öğrencilere yönelik etkinliklerine de evsahipliği yapar. Kısa kurlar halinde, günlük kurslar halinde ya da yaz dönemi kursları olarak değerlendirilebilecek; çakıl taşıyla resim, suluboya, kolaj çalışmaları, üç boyutlu işler gibi aktivitelere katılarak tatiller değerlendirilebilir. Aynı şekilde spor faaliyetleri hakkında fırsatlar yaz boyu değerlendirilerek öğrencilerde öğrenme, gelişme ve eğlenmeyi sağlamak mümkündür.

Tüm öğrencilere birlikte hayatın güzelliklerini öğrenip yaşayacağımız bir yaz tatili temenni ederim.

Yorumlar

Popüler Yayınlar