Çocuklarda Madde Korunumu

   Bazen çocukların oldukça komik cevaplar verdiğine şahit oluruz. Bazı şeyleri idrak edemediklerinde küçükler işte der ve umursamayız. Ancak sizlere şunu öneriyorum. Bazı noktalarda çocukların zihinsel gelişimi tamamlanmadığında siz çocuğunuzu yönlendirip istediğiniz çerçevede yetiştirebilirsiniz.
    Bugün bahsetmek istediğim konu "madde korunumu". Öncelikle nedir madde korunumu?
    6- 7 yaş altındaki çocuklar madde korunumu kazanmamışlardır. Onlar bir paket çikolatanın, parçalanmış bir paket çikolatadan daha az olduğunu düşünürler. Çünkü parçalanmış paket çikolata daha fazla parçadan oluşmuştur. Miktarı aynı bile olsa parça sayısının fazla olması çocuğun daha fazla olduğu yönündeki algısını destekler. Benzer şekilde uzunluk korunumu, nitelik korunum, alan korunumu da kazanılmamıştır.
    6-7 yaşlarından itibaren korunum kavramı çocukların bilinçlerinde oluşmaya başlar ve 11-12 yaşlarında kazanılmış olur. Bu noktada çocuklara sürekli yedikleri besinler veya yemeleri gereken besinlerle ilgili miktar anlamında yönlendirme gücüne sahibiz.
    Örneğin buzdolabından 1 paket çikolatayı alıp yemek isteyen çocuğa "hayır yememelisin, bu çikolata senin için fazla, hep birlikte yiyeceğiz" dediğimizde çocuk ağlayıp, isyan edecektir. Anne, çocuğun susması için belki çikolatayı verecek ya da bir parça çikolata vermek zorunda kalacaktır. Halbuki çikolatayı birkaç küçük parçaya bölüp bir tabağa koymak, kalan çikolatayı kaldırmak, çocuğa "bak sana daha fazla çikolata koydum, birçok çikolata var tabakta" demek hem çocuğu hem anneyi sakinleştirecektir.
     Yine bu yaşlardaki çocuk odaklanmayı başaramaz. Sıralama yapmayı beceremez. Örneğin ince uzun bardaktaki suyun kısa geniş bardaktaki sudan daha fazla olduğunu düşünür. Çünkü uzun bardak daha büyüktür. Bunu da şu şekilde günlük hayatta uyarlama yapabiliriz: Kısa geniş bardağa süt koyup çocuğunuza verdiğinizde "Bak küçük bardakta süt koydum. Küçük bardak olduğu için az süt var, hemen bitirebilirsin." demek uzun bardakta süt koyup ikna etmekten daha kolaydır.
    Sevgiyle yetiştirdiğimiz çocukların geleceğimizi daha da aydınlatması duası ile...

Yorumlar

Popüler Yayınlar