Soyut Düşünme

    Lise çağlarındaki gençlerin genç yetişkinliğe adım atacakları bu yıllarda düşünce sistemleri değişir, soyut düşünmeye başlamış ve aktif kullanmış olurlar. Eğitimcilerin, ebeveynlerin görevi gence soyut düşünmeye başlamasından itibaren doğru eğitimi vermek ve onlara doğru düşünmeyi öğretmek olmalıdır. Peki soyut düşünme nasıl faydalı verimli halde kullanılabilir ya da kullandırılabilir. Bunun için genci sistemli bir şekilde yönlendirmek gerekir.
    Öncelikle soyut düşünmeye başlayan fert kendinde peyda olan bu yeni özelliği tanımak için farklı etkinliklerde bulunur. Hayal kurmak masalsı roman okumak gibi. Başarıya ulaşmak için çabalayan, hedefleri ve bununla ilgili adımları olan bir ailede gencin hayalleri de hedeflere yönelik olur. Bunu düşünme gücüyle kendi geleceğini inşa etmek isteyen gencin hedeflerinde görebiliriz.Ebeveynlere bunu desteklemek, özendirmek ve bunu fark ettirmeden yapmak düşer.
   Ben aile sohbetlerinin kişisel gelişime yardımcı olacağı kanaatindeyim. Şöyle ki her sohbette bireyler bildiklerini karşılarındakine aktarırlar. Fikir paslaşması yaşanır ve bunlar harmanlanıp yeni özgün fikirler ortaya çıkabilir. Bir genç beyin fırtınasının yaşandığı böyle bir ortamda soyut düşünme yetisini hat safhada kullanır. Nasıl kullanacağını öğrenir. Bununla birlikte henüz yeni dil öğrenen kişinin kelime hazinesinin azlığı gibi, soyut düşünmeyi yeni öğrenen soyut fikirlerin çoğuna yabancıdır. Bu kişi her konuşmada yeni fikirleri sözlüğüne yerleştirir. Böylece öğreneceği ilk soyut düşünce ile paralel fikirler kişiliğini olumlu yönde pişirecek fikirler olmalıdır. Bu da yakın çevre ile olur. Aile bu konuda yaftalamadan davranırsa genci etkileyip doğrulara yönlendirebilir. 
    Henüz 13-14 yaşlarındaki soyut düşünme ile ilk defa karşılaşan bireye; soyut düşünme yetisini etkili kullanabilme adına, zekayı geliştiren sorular, düzeyine uygun kitaplar sunulabilir. Bu süre içinde günlük tutmak bireyin yeni fikirleri bilinçaltından çıkarmasına, var olan fikirleri harmanlamasına yardımcı olurken; kimlik arayışındaki sorunlara da çözüm olacağı için faydalıdır.
    Yarının fikirleri ile ufkumuzu genişletecek, tasarladığı güzellikleri uygulayabilecek yetişkinlerinin güzel yetişmesi ve yetiştirilmesi duası ile...

Yorumlar

Popüler Yayınlar