Küçük Kas Gelişimi

    Birçok annenin deneme-yanılma, gözlem vb. yollarla öğrendiği bir konuya değinmek/açıklık getirmek istiyorum.
    Küçük kas gelişimi en basit tanımıyla çocuklarda ayrıntı gerektiren el becerisinin gelişimidir. Örneğin okula yeni başlayan bir çocuğun önlüğünün düğmelerini iliklemekte zorlanması henüz küçük kas gelişiminin tamamlanmamış olduğunu gösterir.
    Biz ebeveynlerin yapması gereken; henüz okul öncesi dönemde çocuğun giyinmesine yardım ederken ve bu yardımı yavaş yavaş azaltırken küçük kas gelişimini göz önünde bulundurmamızdır. Örneğin çocuğun gömlek giymesi sırasında belki kolunu giyerken daha az, düğme iliklerken daha fazla yardım ederek, sorumluluk kazandırırken gelişimini de göz önünde bulundurmuş oluruz.
    Küçük kas gelişimini iyi bilmenin yararları, çocukların neleri başarıp neleri başarmalarına gelişimlerinin izin vermediğini bilmek ve bu kapasiteleri çerçevesinde çocuğu görevlendirmektir. Aksi taktirde çocuğa gelişiminin izin vermediği sorumlulukları yüklemek, çocuğun bunları henüz yapamaması özgüven eksikliğine ve bilinçaltında "ben başaramam." cümlesinin oluşmasına neden olur.
    Bir örnekle açıklayacak olursak, okula yeni başlayan bir çocuğun kalemi düzgün tutması ilk aşamada oldukça zordur. Kalem tutmayı öğrenmesi -gelişiminin buna izin vermesi- belli bir zaman ister. Bu çocuğun doğal gelişiminin bir parçasıdır. Bizim bu süreçte "hala kalem tutmayı öğrenemedin" şeklindeki eleştirimiz çocukta yazmaya karşı olumsuz yargı oluşturabilir. Yapmamız gereken önce çocuğun elinden tutarak birlikte yazmak sonra yavaş yavaş yardımı azaltmak, yazmayı okumayı öğrense bile kalem tutma konusunda hala yardımcı olmaya devam etmektir. Bir süre sonra çocuk kalem tutmayı başaracaktır.
    Küçük kas gelişimini göz önünde bulundurarak zorlandıkları noktalarda yardımcı olabilmek, küçük kas gelişimini sağlayacak çeşitli etkinliklerle çocuğa yardımcı olabilmek ve bu süreçte çocuğu yargılamadan, eleştirmeden çocuğa yol göstermek daha doğru davranış olacaktır.
   

Yorumlar

Popüler Yayınlar